Reset Password

header_image
Advanced Search
Your search results

Descriere

October 18, 2017 by tpatrat

Este o superbă vale montană, care se găsește poziționată în estul județului Bihor, pe teritoriul comunelor Bulz, Budureasa, Curățele și Bratca. Iadul, așa cum este denumit cursul de apă, își croiește drumul printre versanții Munților Pădurea Craiului, care o străjuiesc la vest, și cei ai Masivului Vlădeasa, situați la est, avându-și izvoarele pe versantul nordic al Munților Bihorului, sub vârful Poieni, la o altitudine de aproximativ 1350 m.

Peșterile constituie resursa turistică de bază a reliefului Văii Iadului, la care se adaugă peisajul pitoresc al celor doua sectoare de chei si existența stațiunii turistice Stâna de Vale, în zona de izvoare.

Accesul pe Valea Iadului se realizează din DN 1, la aproximativ jumătatea distanței dintre orașele Oradea și Cluj-Napoca, în dreptul localității Bucea. După un parcurs de aproximativ 3 km, se ajunge la gurile de vărsare ale Iadului în Crișul Repede, după care drumul urcă agale însoțind cursul de apă, până în stațiunea Stâna de Vale.

O vale tipică de munte pe care o individualizează în peisajul turistic romanesc, pe langa alte multe calităţi, însuşi toponimul. Deşi în jurul denumirii sale s-au iscat numeroase controverse, unii numind-o incorect Valea Iadei, scrierile geografice sau literare şi hărţile vechi evidenţiază o denumire care inspiră curiozitate, mister şi, celor care ajung aici, o oarecare uimire. De ce s-o fi numind o vale cu un peisaj atât de frumos Valea Iadului? Răspunsul vine din negura vremilor atunci când, ca orice vale de munte neamenajată hidrotehnic, la viituri, sau când vremea se manifesta crâncen, revărsările de ape şi trăsnetele ce loveau pădurile, produceau prăpăd, dezlănțuind ”Iadul” pe pământ.

Odată ajuns pe Valea Iadului, ochii şi sufletul turistului se bucură de privelişti de vis, de liniştea ancestrală şi de aerul curat, dar şi de frumuseţea şi misterul golurilor subterane.

Vă invităm să descoperiți frumusețea și unicitatea locurilor, ospitalitatea locuitorilor, petrecând, în același timp momente frumoase în compania celor dragi, familie sau prieteni, într-un cadru idilic.

Bine ati venit pe Valea Iadului!